För några veckor sedan gick vi till vår egna lokala bank för att se över byggkrediten. Det vart en mycket bra möte och även om vi inte fick det lånet vi ville ha så vart vi lovade ett annat något mindre lån istället. Det enda som saknades var en värdering och sedan hennes chefs godkännande. Det kändes riktigt bra.

Efter väntat på ”chefens” godkännande i nästan tre veckor så ringer vår handläggare och undrar om vi verkligen vill bo där. Om vi verkligen hade vart lyckliga där med ”bara nedervåningen klar” (130kvm, 3 sovrum, kök, vardagsrum, tvättstuga, badrum, ja allt). Lite udda samtal med tanke på att det är ganska standard storlek här i Alingsås. Samt är det helt nytt och kostar ca 1 miljon mindre än många andra liknande och behöver inte renoveras direkt som de andra.

Ytterligare några dagar senare ringer hon och berättar att de inte kan ta en så ”stor risk”. De önskar vi hade haft minst 100K till.  Inte frågade hon om vi kunde ordna det eller något sådant. Vi hade närmare 200k extra som inkommit, inte för att jag tänkte avbryta hennes otrevliga samtal för att be om att få vara deras kunder.

Vi pratar om en produktionskalkyl på under 3.3m.  kontantinsats på 700+ dvs ett lån på 2.6. Huset är förhandsvärderat till 3.9m och kommer landa på över 4m när det är klart.
Ett nyckelfärdig hus där det i princip görs 2 lyft på krediten.
Dvs Vi använder kontantinsatsen för tomten, sedan används byggkrediten på
1. markentreprenaden (faktureras vid husleverans ca 5v innan bolån)
2. huset (faktureras efter slutbesiktning ca 1v innan bolån)

Så egentligen behöver de inte göra något mer än vara en ”garant” mellan bygget och när allt är klart och skall göras om till bolån. Ändå vågar inte banken. Det är riktigt irriterande. Aldrig en betalningsanmärkning, inga andra lån, alltid ordnad ekonomi och 30+ år med banken. Samtidigt som allt faktureras när huset är klart och försäkringar så som färdigställande garanti osv finns.

Som tur är har vi ändå kontaktat andra lokala banker.  Länsförsäkringar hade inte tid med nya kunder, jag kunde återkomma i november sa dem.  Vilket så klart inte är aktuellt. Vi har dock haft två andra riktigt bra lokala möten. Handelsbanken och Nordea.

Under vårt första möte med Swedbank Alingsås så fick vi frågan vad vi hade för förväntning på räntan. Jag slängde då fram en utskrift från byggahus.se där en annan Alingsåsare någon månad innan fått byggkredit på 1.8%. Hon skrattade lite och sa att det kan vi aldrig få.  Vi kommer få en ränta på 2.3 – 3.3% sa hon och la till att hade vi inte lagt fram det pappret så hade det handlat om 3.3 – 4.3 ( så jag antar att vi skall vara ”tacksamma” ).   Nåja, Nordera gav oss 1.99& och Handelsbanken 2.03%.  Så ja sitt ni där och skratta.  Nu har ni tre lojala kunder färre iaf.

Handelsbanken gick nästan samma väg som sparbanken, dvs att vi hade möte med någon som sa ”detta är inga problem, detta löser vi” för att sedan behöva vänta på någon annan som faktiskt sitter och tar beslutet. Tog lite mer än 1 vecka för att vänta på beslutet från högre ort. De sänkte lånet med 100k bara för att jag sa att vi tänkte gå in med 100k extra. Dumt då vi har det som buffert för oväntade kostnader. Sedan ville de sätta ett krav på 3% amortering när vi har möjlighet att hamna på 1%. Så det vart lite konstigt.  De var väldigt trevliga, men vi tackade och gick vidare.

Så vinnaren av denna affären blir Nordea. Bra ränta, bra lån, trevligt möte, samt kontakt med en som gör sina egna beslut. Så där fick vi lånelöftet redan samma dag. Så vi får göra den stora flytten på 10 meter mellan bankerna 😉

Jag avslutar detta inlägg med en print från expressen.