Har man som vi aldrig gjort något liknande så krävs det mycket efterforskning.
Google är världens bästa verktyg. Det är bara att sätta igång och leta upp andra kalkyler och börja göra din egen.  Tänk på att försöka hitta nya kalkyler. Priserna ändras varje år.

Tänk på följande:
-Vissa avgifter skiljer sig från kommun till kommun (vatten/el anslutning m.m.)
-Vissa avgifter skiljer sig på mängd & avstånd  (fyllnad, avstånd elstation osv)
-Vissa kalkyler har inte med allt som behövs

Exempel:
I vissa kommuner, samt vissa miljöområden finns det speciella krav som göra att man måste ta en mer avancerad avloppsanläggning. Hos vissa husleverantörer ingår inte målning. Elanslutningen i vår kommun varierar från 28K till 200K beroende på läget.

Vi har gjort flera kalkyler under årets gång och hela tiden hittar man något litet som tillkommer. Hur vidare vår kalkyl stämmer vet vi först när vi är klara. Banken & eventuell Byggnads Entreprenör har kollat vår kalkyl men inte sagt varken si eller så.
I efterhand har vi hittat små saker som saknats. Så lite inte på att någon annan.
Försök hitta så mycket ni kan själva. För många bäckar små…..

Sedan kanske man inte har råd med allt som man drömde om först, som i mitt fall så kan jag skippa poolen och satsa på en badtunna istället 🙂

Självklart kan man spara pengar på att välja bort en del såsom kök och installera ett eget. Även lägga golv, lister, tapetsera m.m. Frågan är bara hur mycket vill ni ha klart från början. Hur mycket vill ni och orkar göra själva ? Hur mycket är er egentid värd jämfört med vad det kostar.

Jämför också vad som är standard hos er husleverantör. Är det golvvärme eller element ? Ingår aluminiumbeklädda fönster ? Ingår trappan till ovanvåningen ?  Ingår fönster på ovanvåningen ?  Sånt har vi märkt skiljer dem olika företagen åt en hel del.

Många tillval är oftast billigare att ta genom andra entreprenörer. Två exempel:
Solpaneler hos en byggare kostade det 100K tillsammans med hus, 70K om man anlita annan firma eller ca 45K om man gjorde det själv.
Kamin Byggaren vill ha ca 53K för kamin inkl installation och skorsten. Gick till två olika lokala företag och gjorde priskoll. Hamnade på ca 41K istället.  Det roliga är att båda dessa företag gör installationerna åt samma byggare.