Så hur gick det med breven vi skickade ?

Jo det gick väldigt bra måste vi säga. Bortser man från tiden man lagt ner på detta så har vi knappt lagt ut 200kr för utskrifter, kuvert & porto. Det är ingenting i sammanhanget.

Tanken var att skicka ut brev till vår ”Top 10” lista. Det blev endast brev till 9 av dem.
En plats föll bort då vi upptäckte att det redan skulle byggas där.

Det tog ca två veckor, sedan hade vi fått svar av 8 av 9 vi skickade till!
Resultatet ?  4 av 8 ville sälja.
2st Kunde tänkta sig att sälja där vi föreslagit (top 1+3)
2st Ville sälja men på annan plats då det inte gick/fick byggas på önskad plats.
4st Ville inte sälja av olika anledningar.

Vi var överlyckliga av denna respons.
En sak var tydlig. Det personlig brevet gav en koppling vilket gjorde att de ringde upp och tackade för det fina brevet och pratade vidare. Även kartan gjorde skillnad. En markägare sa att han nekat flera andra förfrågningar innan men han hade inte haft en tanke på den placeringen vi föreslagit och va nu intresserad av att sälja på denna plats.

Här hamnade vi lite i en situation där vi behövde bestämma oss mellan två saker.
Satsa på favorittomten eller satsa på den mest prisvärda tomten ?
Vi funderade länge på vilken approach vi skulle ha och gick för den första.
Vi hade ju trots allt redan byggt vårt hus och flyttat in där i fantasin.

När vi gick vidare i dialog med markägaren till vår favorittomt så insåg vi en sak som vi inte riktigt tänkt på. Vi har ju tidigare scannat av marknaden och sett att en vanlig tomt på ca 2000kvm legat mellan 250-550K.  Då är det ju oftast någon som vill/behöver sälja.

Kontaktar man en markägare som inte har behovet så får man kanske räkna om lite. Det fick vi göra. Utan att prata exakta priser så kan vi bara säga att det vart en hel del omräkningar i vår kalkyl. För att ha råd med tomten fick vi inse att vi väntar med dubbelgarage, vi räkna om ytan på tomt vi behöver, samt hitta vi en likvärdig husmodell som var något billigare. I värsta fall så får vi köpa tomten först och avvakta något år med huset.

Ibland kan man inte låta bli att tänka på om man skulle valt ”tomt nr3” på listan.
Vi hade säkert fått ”nr 3” till halva priset och lite mer yta. Det skiljer sig dock lite i läget.
Favorittomten fanns dock med oss hela tiden i ”hjärtat”. Även våra familjer tycker att det är bättre att betala ”lite” mer för en plats man verkligen gillar. Det vore kanske inte så kul att välja en billigare och sedan i resten av sitt liv ångra det beslutet.

Så nu väntar vi på förhandsbesked på tomten.
(inlägget skrevs sommaren 2017)

Tips: Håll potentiella tomter så hemliga ni kan. Det är uppenbart att många runtom oss fått nos på vår tomt och försökt stjäla den från oss. Troligtvis är det många av husleverantörernas egna säljare som är lite väl giriga.  Så gör det ni kan. Alternativt börja med ett enklare kontrakt med markägaren.